Wat is catnip en wat kun je er mee doen?

Catnip oftewel wild kattenkruid (Nepeta cataria) is een enigszins naar munt ruikende, vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Kattenkruid bevat nepetalactone; dat is een substantie die de plant produceert tegen insecten. Er wordt verondersteld dat deze stof hetzelfde effect heeft als feromonen, bij katachtigen.

Als je je kat een speeltje geeft met catnip, dan zal ze na enkele seconden in een gelukzalige toestand verkeren. De kat begint soms dramatisch te miauwen, te rollen, ze rekt en strekt zich erover uit, wrijft haar neus erin en ziet er perfect gelukkig uit. De show duurt hooguit tien mintuten en wij raden u aan uw kat ondertussen met rust te laten. Ze is even van de wereld en zelfs de liefste poes kan op een catnip moment haar klauwen tonen.

Zelf leeuwen en tijgers vinden Catnip heerlijk.

Lijkt u kat niet meer geinteresseerd te zijn in de catnip, leg het speeltje dan een tijdje voor hem weg, je kat raakt namelijk gewend aan de catnip en lijkt er dan ongevoelig voor, maar dit is na een tijdje weer over.

Wij kweken onze catnip zelf en hebben al heel veel gelukkige katten gezien:)

De plant die gebruikt wordt voor het kattenkruid kun je kopen bij de meeste tuincentra en de gemeente plaatst ze regelmatig in borders en rotondes. In je tuin staan ze ook prachtig, ze geven veel bloemen en er komen buiten de katten ook veel vlinders en bijen op af.

Om je eigen catnip te maken, droog je de bloemen van het kattenkruid en dit stop je in een zelf gehaakt of genaaid kattenspeeltje. In deze link een heel simpel te maken voorbeeldje, van een catnip speeltje voor je kat.

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: